Vår relation till det Judiska folket!

Synen på det judiska folket är ett av de mest tragiska kapitlen i Europas, och världens, historia. Det judiska folket har systematiskt förföljts under århundradena och kulmen på detta blev den politik som Hitler förde i Tredje Riket.

Men Hitlers framfart kom inte ur ingenting, utan flera hundra år av förföljelse, hån och anklagelser bäddade för det mest fruktansvärda brott mot mänskligheten som världen skådat. Europas historia bär ett ansvar för det försök till utrotning av alla judar som Hitler genomförde.

Tyvärr tyder mycket på att ”judehatet” har överlevt i Europa även efter andra världskriget. Vi ser det på många platser i Europa idag, där judar hånas och förföljs. Idag är det ofta under en annan täckmantel, nämligen att man kritiserar staten Israel. När antijudiska åsikter blir synliga göms de ofta bakom ord som: ”Jag är inte emot judar, men staten Israel gör fel”. Detta är att blanda med korten så att man inte skall se den bakomliggande orsaken, nämligen ett hat mot det judiska folket.

Det är ju knappast ok i vårt land att säga t.ex. att man hatar nordkoreaner för att Nordkorea gör fel. Men uppenbarligen kan man säga så om det judiska folket.

När Ilmar Reepalu, (s), kommunalråd i Malmö antyder att det hat som riktas mot judar i Malmö till viss del kan förstås och förklaras av att Israel beter sig fel, så underblåser han antijudiska strömningar på ett allvarligt sätt. Kan vi tänka oss att Ilmar Reepalu skulle säga samma sak om t.ex. Lybier i Malmö? Tänk om han sagt: ”Eftersom Gaddafi gör fel så förstår man att folk hatar Lybier”. Tror någon på allvar att han skulle komma undan en sådan formulering? Jag tror inte det.

Självklart är det så att det är helt orimligt och oacceptabelt att hata människor för att ett visst land beter sig på ett sätt som man inte gillar. Själklart skall vi inte hata människor från ett visst land, eller människor som tillhör en viss religion. Vi kan och skall lika självklart protestera mot länder som begår fel, Israel såväl som andra. Men vi måste skilja på länder och människor.

Tyvärr står Ilmar Reepalu i en lång Europeisk tradition där man misstänkliggör det judiska folket. Jag tror inte att Ilmar medvetet hetsar, men han bidrar till att Malmö idag räknas som en stad där hatet mot judar ökar lavinartat och där det är farligt att öppet visa att man är jude. Säkerhetskostnaderna för de judiska församlingarna över lag är alldeles orimligt höga, och särskilt i Malmö.

Nynazister och Islamister är enade i sin kamp mot judar runt om i världen. Det är tragiskt att detta också får ske i Sverige och att människor som Ilmar Reepalu helt aningslöst ser på utan att reagera.

Vi som kristna har självklart ett ansvar här. Enligt Bibeln är det judiska folket Guds utvalda folk. Självklart skall vi kritisera staten Israel när så behövs, men att stävja hatet mot judar är en viktig uppgift. Jesus var trots allt jude, och frälsningen kommer till alla folk genom detta folk. (Jesus säger det själv i Joh 4:22).

Den helige fadern i Rom, Påve Benedikt XVI, beskriver kristnas relation med det judiska folket såhär: ”De är våra fäder i tron”. Detta är en mycket bra beskrivning. De fick tron först, de för den vidare till oss och vår frälsare kommer från dem.

Låt oss be och arbeta för att hatet mot judar får ett slut och att våra ”fäder i tron” får samma rättigheter som andra medborgare i vårt land, Europa och övriga världen.

/Dan Bernspång

Lämna en kommentar